Профілактична програма «Сходинки»

2015-10-31

/Files/1349680123_po_karernoj_lestnice.jpg

На базі Комунального закладу «Позашкільний навчальний заклад «Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання» Чернігівської міської ради в жовтні 2015 року розпочав свою реалізацію проект «Дорослі кроки: реалізація просвітницько-профілактичної програми «Сходинки» з підлітками та молоддю групи ризику». Проект реалізується за підтримки Британської Ради в рамках програми «Активні громадяни». “Активні громадяни” – програма Британської Ради для молоді у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку.

Профілактична програма «Сходинки» розрахована на підлітків та молодь віком від 14 років. Група підібрана згідно вікових та індивідуальних особливостей учасників.

Програма складається з десяти тематичних тренінгових занять. Кожне заняття містить теоретичний блок з інформацією про здоровий спосіб життя та практичну частину, яка допомагає учасникам оцінити власні ризики щодо інфікування ВІЛ та потенційних небезпек та оцінити вміння приймати важливі життєві рішення. У тренінгу використовується інтерактивний підхід, що дає можливість підліткам виробити навички відповідальної поведінки.

Під час занять ведучі надають детальну інформацію з різних питань щодо здоров΄я. Важливим є те, що в процесі групової взаємодії учасники спілкуютьс я між собою, отримують нові знання, діляться враженнями. Вони навчаються уникати ризикованих ситуацій, казати «ні» людині, яка може бути небезпечною, вирішувати конфлікти мирним шляхом та багатьом іншим корисним речам.

В процесі роботи використовуються аудіовізуальні засоби( перегляд фільмів та роликів), засоби наочності( діаграми, слайди, плакати , тематичні зображення тощо), обговорення в міні-групах (дискусії, «мозкові штурми»), практичні завдання( рольові ігри, програвання ситуацій, розв’язання завдань). Вдале поєднання таких методів у ході проведення профілактично-просвітницького тренінгу дозволяє сформувати важливі установки та виробити безпечні моделі поведінки.

Тренінгова просвітницько-профілактична програма «Сходинки» покликана створити сприятливу атмосферу в колективі підлітків для набуття важливих життєвих навичок безпечної поведінки і сприяти поведінковим змінам.

Кiлькiсть переглядiв: 664

Коментарi