Місцева політика очима дітей

2015-10-29

/Files/81309516.jpg

Для всіх дорослих мешканців Чернігова жовтень ознаменувався важливою подією для міста – виборами міського голови. Цей вибір має велике значення, адже міський голова — це головна посадова особа територіальної громади міста. Та у передвиборчу кампанію втягнуті не лише дорослі, а й діти, які поки ще не мають права голосу, та вбирають всю інформацію, яку чують, та, як і дорослі, мають свою власну думку. Тому і вирішили ми провести невеличке опитування серед вихованців відділу соціально профілактичної роботи.

Дітям запропонували відповісти на три запитання:

1. Хто такий мер?

2. Якби я став мером, що б я змінив у Чернігові? (Що не подобається тобі в Чернігові?)

3. Що ти любиш у Чернігові і хотів би й надалі зберегти таким?

Ось деякі з відповідей наших вихованців.

«Мер – це перша людина в місті. Якби я був мером, я б зробив безкоштовні туалети. Все інше б залишив (дівчат, горсад, площу).»

Діма, 15 років

«Мер – це захисник міста. Він повинен піклуватися за місто та його населення.

Якщо я б була мером, у місті понизила б ціни та зробила дитячі майданчики у кожному дворі, зробила б нормальні дороги, оновила б горсад, площу, побудувала б скейт-парк, у школах оновила б комп’ютерні класи.»

Лєра, 15 років

«Мер – президент міста.

Якби я був би мером, я б покращив дороги, поставив би більше контейнерів, покрасив би стіни, де є графіті, збудував би більше спортивних майданчиків.»

Андрій, 13 років

«Мэр – это человек, который управляет городом. Если бы я была мэром, я бы запретила курить в общественных местах, плевать, портить имущество, материться. Я бы все сделала, чтобы люди жили хорошо, любили свой город, уважали страну»

Лєра, 13років

«Мэр – это человек, который ставит качели в каждом дворе.

Если бы я стала мэром, то я бы изменила:

1. Поставила бы качели во всех дворах. И это не зависит от того, выбрали меня мэром или нет.

2. Поставила бы в развлекательном парке много новых качель.

А так мне все нравится в Чернигове.»

Валерія, 13 років

«Мэр – человек, который следит за городом.

Если бы я была мэром, я бы не загребала себе деньги, а дала их на постройку больниц. Мне не нравится, что все люди с высокими должностями подкупают жителей на выборах. А больше не дают денег на развитие города. Хочется построить в Чернигове какое-то великое здание, чтобы оно привлекало туристов и созывало посетить именно этот город, чтобы это было что-то запоминающееся и красивое. И чтобы помощь давали не только старикам, но и детям. Я бы запретила книжки и раздала детям планшеты, чтобы они не таскали тяжести в школу. Я бы придумала новое развлечение детям, что-то особенное, чего они еще не знают, чтобы привлечь их внимание. В общем, хочу жить в независимой стране, городе с изюминкой, привлекающем туристов. Жить честно – превыше всего, без подкупов и давления. Хочу, чтобы все дети на этой земле нашли родителей и приют.»

Даша, 14 років

«Мер – керуючий містом. Не подобається мені корупція, погана освіта, не ремонтують дороги.»

Влад, 15 років

«Мер – голова. Я б змінив весь Чернігів. А люблю його за гарних людей.»

Артур, 14 років

«Мэр – человек.

Если бы я был мэром, я бы построил дороги, больше полей для футбола.

Люблю Чернигов за то, что я здесь живу.»

Вова, 13 років

«Мэр – это человек, который отвечает за чистоту в городе. Отвечает за денежное состояние. Человек, который стремится сделать наш город лучше.

Если б я была мэром, я б изменила наш город. Чистота и порядок - это главное. Поэтому я бы сделала бесплатные туалеты, помогала бы детскому дому, дому престарелых. Сделала бы много развлекательных мест для детей и подростков.»

Катя, 14 років

«Мэр – это человек, который много чего обещает, но не делает.

Что мне нравится у нас в Чернигове:

1. То, что во дворах ставят новые качели.

2. Стоит специальная мусорка для пластиковых бутылок. Раньше ее не было.

Что бы я сделала, что бы Чернигов был лучше:

1. Я бы запретила д/з.

2. Построила бы 3 шоколадные фабрики.

3. Сделала бы больше магазинов в городе.»

Даша, 13 років

«Мэр – это человек, который перед выборами расставляет качели во всех дворах для того, чтобы его выбрали, типа покупает. Мэр – это тот, который дает обещание и ничего не делает.»

Олександра, 13 років

«Мер – це людина, яка керує країною, яка те, що обіцяє, те й робить. Якщо я була б мером, я б ввела закони, що не можна курити, розпивати алкогольні напої, вживати ненормативну лексику в громадських місцях. Мені дуже не подобається те, що перед виборами політики, що бажають стати мером, ставлять різні качелі, розносять по домах подарунки і на якихось святах говорять, що вони все змінять в країні, а насправді нічого не роблять. І все це напередодні виборів. Я дуже хочу, щоб в нашій країні був достойний мер. Щоб, якщо обіцяє щось, то те й робить. Я сподіваюсь, що так воно і буде.»

Вікторія, 14 років

«Мер – це людина, яка змінює Чернігів (місто) на краще. Я б зробила нові дороги. У школах безкоштовне харчування. В Чернігові люблю Вал.»

Настя, 14 років

«Мер – головна особа у місті, яка приймає закони у цьому місті. Також це особа, яка обирає інші законодавчі органи, менші ніж мер у місті.

Якщо я був би мером у Чернігові я б зробив менші суми на громадський транспорт. Зробив би більше парків для прогулянок. Зробив би більш доступною вищу освіту. Підвищив би заробітну плату.

Залишив би торгові маркети, зони відпочинку, площу.»

Олексій, 15 років

«Мэр- человек, который ворует деньги у народа. Если бы я стала мэром, я бы спрашивала у людей, что они хотят и правильно ли я поступила. Я вообще не знаю, зачем он нам надо. Каждый депутат крадет, а Чернигову на нуле. У нас в школе даже пластиковых окон нет. А медицина… лучше промолчать. А перед выборами так они все делают. Зачем они так? Я думаю, что нужно проводить выборы каждый месяц.»

Катя, 14 років

Читаючи відповіді дітей, одразу видно, що у їх свідомості вибори пов`язані з даремною витратою грошей, порожніми обіцянками і «качелями у кожному подвір’ї».

Та все ж очевидним є необхідність покращення громадянської освіти та політичного виховання підростаючого покоління, адже саме від їх суспільної свідомості залежить майбутнє України.

Педагог-організатор відділу соціально-профілактичної роботи Сахно Ю.В.

Кiлькiсть переглядiв: 294

Коментарi