• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • «А над світом українська вишивка цвіте»

«А над світом українська вишивка цвіте»

2015-05-08

/Files/images/vishivanka/KoSjbmPMJZ8.jpg

«А над світом українська вишивка цвіте»

Національна українська вишивка завжди на Україні користувалася, користується (останнім часом особливо) і буде користуватися широким попитом. Як то кажуть «Нема зле, щоб не вийшло на добре», але з останніми політичними та геополітичними перипетіями мода на українську вишиванку докотилася навіть до американських модних будинків одягу. Останнім часом навіть зірки Голівуду мають за честь вдягнути на люди вироби наших майстринь. А американське видання Vogue - назвало українську вишиванку найгарячішим трендом сезону.

Дитячо-підлітковий клуб «Берегиня» (вул. Героїв Чорнобиля, 4-а) входить до складу комунального закладу «Позашкільний навчальний заклад «Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання» Чернігівської міської ради. Вже багато років клуб працює в напрямку поглибленого вивчення народознавства, краєзнавства та народних ремесел.

Вихованці клубу «Берегиня» довгий час працювали над проектом «А над світом українська вишивка цвіте».

/Files/images/vishivanka/gawdIc9KZYQ.jpgМета проекту – визначити цінність української вишивки, як одного із засобів виховання дітей. Для цього необхідно поглиблювати знання учнів про українську вишивку, збагачувати читацький досвід шляхом ознайомлення з творчістю відомих письменників України про вишивку, навчити дітей вишивати і створювати власні роботи.

Для досягнення поставленої мети учасників проекту поділили на групи за напрямками: «Дослідники», «Пошуковці» і «Майстри пера».

/Files/images/vishivanka/MnHcp8.jpgНаталія Лавренко очолила групу Дослідників. Учасники даної групи займалися дослідженням історії виникнення вишивки. Щоб не розгубити мистецтво вишивання, яке є складовою національної культури, ми вирішили якомога більше учнів залучити до цього виду діяльності.

Пошуковці, очолювані Катериною Бичук, проводили зустрічі з майстрами вишивки рідного краю, вивчали особливості вишивки усіх районів Чернігівщини. Діти познайомилися з роботами майстрині Алли Чемерис, які надихнули їх на творчу працю. Пані Алла розповідала про вишивку, як про живе мистецтво, яке постійно розвивається. На завершальному етапі проекту група Пошуковців виконала авторську роботу «Вишивана Чернігівщина».

Єлизаветі Литвин припав до вподоби напрямок «Майстри пера». Ця група здійснювала пошук образів української вишивки в літературі.

/Files/images/vishivanka/X-4CK1L6A3s.jpgУ рамках проекту ми провели виховний захід про нашу національну святиню – вишиванку, яка символізує собою духовне багатство та високу мудрість наших пращурів. Гостями клубу були учні колегіуму №11.

Кобзар Ольга принесла вишиванку своєї прабабусі, яка в їхній родині передається з покоління в покоління і зберігається як безцінна родинна реліквія. Дівчина розповіла, що вишиванка є символом здоров’я і краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності. Вона є оберегом людини від лихого ока та злих духів.

/Files/images/vishivanka/yRRaLZLxbUU.jpgДіти співали пісні, читали вірші, проводили ігри, виконали танок з рушниками, милувалися виставкою вишитих робіт.

Прослухавши баладу про вишиванку, діти висловили власні думки і зазначили, що носити вишиванку у наш час є ознакою приналежності до національно свідомої частини суспільства. Дуже приємно бачити, як у багатьох містах і селах сотні людей вдягають вишиванки, демонструючи таким чином свою національну ідентичність та патріотизм. Носити вишиванку модно. Тож носімо її на долю, на щастя. Вишиванка – це наш національний оберіг.

педагог – організатор клубу «Берегиня»

Удовенко О. І.

Кiлькiсть переглядiв: 221

Коментарi