Робота клубу "Мушкетер"

2015-01-20

/Files/images/Центр/логотип_Центр.jpg

Тема дозвiлля дітей на сьогоднiшнiй день є надзвичайно актуальною. Хоча вони i проводять чимало часу у школі, проте, все ж, основну частину дня вони вiльнi. І тут постає питання: "Чим зайнятися у вiльний вiд навчання час?"

Загальновiдомо, що якщо людина не має постійного заняття, вона намагається зайняти себе чимось цiкавим, в чомусь реалiзувати себе - це є природною i соцiальною специфiкою людського органiзму, який завжди потребує дiї. І якщо вiльний час дітей не органiзований, то це може привести їх до проведення асоціального дозвілля - паління, вживання алкоголю, наркотичних речовин, правопорушення, ризикована поведінка.

Отже, питания дозвiлля дитини повинно хвилювати в першу чергу дорослих - батьків, педагогів. Цим питанням повиннi перейнятися всi, кому не байдуже наше майбутнє.

Діяльність школярів в рамках позаурочної виховної роботи є багатогранною і різноманітною. І чим ширше коло діяльності, тим багатшим є духовний світ дітей, більше перспектив для формування морального обличчя особистості.

Тенденції нашого часу - навчання в школі, виконання домашньої роботи збільшують навантаження на організм дитини, діти зовсім мало бувають на повітрі, а вихідні дні проводять біля телевізора, компьютера або грають у малорухливі "сидячі" ігри. Діти менше рухаються, більше сидять, внаслідок чого виникає дефіцит м’язової діяльності. Недостатня рухова активність школярів у повсякденному житті несприятливо позначаються на стані їхнього здоров’я.

З давніх-давен фізичні вправи використовуються не тільки для розвитку рухових якостей людини, тренування сили, швидкості та витривалості. Фізична культура здобула визнання як незамінний засіб розширення й розвитку функціональних можливостей організму людей різного віку, профілактики й лікування захворювань, досягнення довголіття.

Прикладом фізкультурно-оздоровчого напрямку робот из дітьми та молоддю може стати клуб «Мушкетер», який знаходиться за адресою вул.Серьожніковав,10.В клубі займається близько 120 дітей, віком від 6 до 18 років.

Багато дітей , які приходять в клуб цілеспрямовано ідуть на заняття секції "Вільна боротьба". На території клубу працює 4 тренери з вільної боротьби (з ДЮСШ «Колос» та ДЮСШ «Динамо»). Вихованці клубу приймають участь у змаганнях такого рівня , як: чемпіонат області, міста, України, Європи і навіть Світу. Змагання спортивної направленості переслідують завдання перевірити підготовку спортсменів і показ найкращих результатів. Для участі в змаганнях такого рівня, потрібна спеціальна підготовка, яку і отримують діти в клубі «Мушкетер». Вихованці, що займаються в клубі обов’язково проходять медогляд (в фізкультурному диспансері або в дільничного лікаря) і допускаються до занять з дозволу медпрацівника.

Крім секційної роботи в клубі "Мушкетер" організовні два добровільні об’єднання за інтересами "Ритмічна гімнастика" та об’єднання за інтересами "Заняття на тренажерах". Об’єднання відвідують дівчата 6-11 класів. Для них спеціально розроблені комплекси вправ з ритмічної гімнастики, вправи біля опори, вправи в парах, вправи з гімнастичними палками та інші. Заняття проходять під музичний супровід з використанням спортивного інвентарю.

На початку навчального року і кожного місяця з дітьми проводяться бесіди з правил техніки безпеки, правила поведінки в спортивному залі та на учбово-тренувальних заняттях.

Вихованці клубу протягом року є активними учасниками спартакіади "Здоров’я", яку проводить «Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання» Чернігівської міської ради. Діти беруть участь у змаганнях з дартсу, шашок, настільного тенісу, стрільбі із пневматичної зброї, багатоборстві.

В більшості заходів які проводяться в клубі «Мушкетер» обов’язково використовуються ігри.Половина дітей клубу «Мушкетер» - це діти молодшого шкільного віку, тому однією з основних форм роботи в клубі є ігри.

Різноманітні рухи і дії дітей під час гри при вмілому керівництві ними ефективно впливають на діяльність серцево-судинної і дихальної систем, сприяють зміцненню нервової системи, рухового апарату, поліпшенню загального обміну речовин, підвищенню діяльності всіх органів і систем організму людини, збуджують апетит і сприяють міцному сну. За допомогою рухливих ігор забезпечується всебічний фізичний розвиток дитини.

Велике також значення рухливих ігор у вихованні фізичних якостей: швидкості, спритності, сили, витривалості, гнучкості. Ігри виховують у дітей почуття солідарності, товариства і відповідальності за дію один одного. Правила гри сприяють вихованню свідомої дисципліни, чесності, витримки, вміння "взяти себе в руки" після сильного порушення, стримувати свої егоїстичні пориви.

Спортивні ігри - це найвищий ступінь розвитку рухливих ігор. Вони відрізняються від рухомих єдиними правилами, що визначають склад учасників, розміри і розмітку майданчика, тривалість гри, обладнання та інвентар та ін, що дозволяє проводити змагання різного масштабу. Спортивні ігри ми використовуємо для дітей старшого шкільного віку, які є більш фізично підготовлені.

Великий оздоровчий ефект має проведення рухливих ігор на свіжому повітрі незалежно від пори року. Це покращує діяльність дихальної, серцево-судинної системи, стимулює обмінні процеси, позитивно впливає на нервову систему, підвищує опірність організму до простудних захворювань.

Вагомим показником соціально-економічного і духовного розвитку суспільства є стан здоров’я нації. Як відомо здоров’я людини формується в дитячому віці на основі генетичних факторів, способу життя та екологічних умов. Як зазначається в Цільовій комплексній програмі “Фізичне виховання – здоров’я нації”, в Україні склалася критична ситуація зі станом здоров’я населення, а особливо дітей і підлітків. Майже 90 % школярів мають відхилення у здоров’ї, понад 50 відсотків – незадовільну фізичну підготовку. Зміцнення та збереження здоров’я дітей, підвищення рівня їх фізичної підготовленості є найактуальнішими з головних завдань, які гостро стоять перед українським суспільством.

Педагог-організатор клубу "Мушкетер" Оліфер С.В.

Кiлькiсть переглядiв: 197

Коментарi