16 днів проти гендерного насильства

2014-12-03

Проблема насилля та жорстокості серед дітей є однією з найактуальніших соціальних проблем. Дуже часто прояви насилля виникають через дрібниці: невміння спілкуватись, небажання зважати на потреби інших, надмірну агресію.

Чому так буває? По-перше, сучасні діти живуть у негативному інформаційному просторі: з екранів телевізорів, з моніторів комп’ютерів безперервно транслюються жорстокі сцени насильства, бійки; пропагується фізичне насилля, сексуальна розпуста, цинізм.

На жаль, підлітки в силу своїх вікових особливостей не здатні «відфільтровувати» цю інформацію. Дуже часто підлітки наслідують моделі жорстокої поведінки, хочуть бути «крутими» в очах ровесників.

По-друге, негативний вплив реклами, де пропагують алкоголь. Звичайно, діти піддаються негативному впливу рекламованих алкогольних напоїв і починають вживати їх, що призводить до необдуманих кроків.

По-третє, не останню роль відіграє сімейне виховання. Діти часто є дзеркалом своїх батьків. Іноді вони стають свідками сімейних конфліктів між батьками, де принижується їх гідність. Є сім ї, де батьки зловживають алкоголем і діти потерпають не тільки від психічного, а й від фізичного насилля. Навіть у благополучних родинах нерідко батьки вчать свою малечу давати здачі, вирішувати конфлікти із застосуванням фізичної сили.

Нерідко буває й так, що батьки і не здогадуються про те, що саме вони подають поганий приклад для своїх дітей. Адже останні вчаться, наслідуючи поведінку дорослих.

Міжнародна акція “16 днів проти гендерного насильства” традиційно розпочинається в Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства стосовно жінок, який відзначається 25 листопада і триває до Міжнародного дня прав людини - до 10 грудня. В усьому світі ця акція відзначається з 1991 року. Україна приєдналася до неї з 2001року.

Завдання акції - привернути увагу громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, активізувати партнерський рух громадських організацій та державних органів щодо попередження насильства та захисту прав жінок в Україні, сприяти утвердженню ненасильницької ідеології в територіальних громадах та в українському суспільстві в цілому.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями

5 грудня - Міжнародний день волонтера

6 грудня - Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією

10 грудня - Міжнародний день прав людини

Відділ соціально-профілактичної роботи традиційно приєднується до акції посередництвом проведення профілактичних тренінгів, бесід, акцій.

Щороку в її рамках у відділі відбуваються тематичні заходи.

В 2012 році вихованці відділу прийняли участь в акції «Червона стрічка надії». Кожен відвідувач 1 грудня отримав червону стрічку – на підтримку ВІЛ-інфікованих людей – та закріпив її на плакаті в знак солідарності. Наприкінці дня вийшла одна спільна червона стрічка, яка складалась з великої кількості маленьких. Учасники мали змогу висловити свої думки з даного приводу та отримати буклети з тематичною інформацією.

В 2013 році була проведена інформаційна кампанія серед клубів за місцем проживання. Педагоги-організатори оформили стенди, де була розміщена інформація в рамках акції «16 днів протидії гендерному насильству». Крім того, серед вихованців клубів був проведений конкурс плакатів на соціальну тематику. Підсумковою стала зустріч вихованців клубів, яка пройшла під гаслом – «Всі ми різні, але рівні!». Учасники обговорювали питання толерантності, гендерної рівності, безконфліктного спілкування. Зустріч завершилась акцією «Світ великих сердець». Кожен учасник отримав шматочок пазлу і всі разом склали велике серце на знак єдності.

2 грудня 2013 року відбувся соціально-педагогічний захід до Дня боротьби зі СНІДом. Вихованці мали змогу дізнатися, згадати та закріпити інформацію про ВІЛ, СНІД, шляхи передачі вірусу. Після обговорення відбулась тематична фотосесія.

7 грудня 2013 року вихованцями було складено «Декларацію ненасильства». Напередодні серед вихованців було проведено опитування. Вони давали відповіді на питання, що таке насильство, як йому запобігти, куди звернутись за допомогою.

2014 рік не став винятком із правила. 26 листопада у відділі та 28 листопада в клубі «Чайка» відбулись заняття з елементами тренінгу під гаслом «Ця рука ніколи не вдарить!». Захід має на меті пропаганду ненасильницької поведінки серед вихованців, навчити узгоджувати свою поведінку з діями оточуючих, вчить безконфліктному спілкуванню.

2 грудня всі бажаючі змогли приєднатися до акції «Збережи здоров'я!», присвяченої Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом. Вихованці відділу поглибили свої знання про здоровий спосіб життя, основні його складові.

Хочеться сказати, що молодь не лишається байдужою до проблем, яких торкається акція. Відвідувачі відділу відкриті для інформації, дискутують, не бояться висловити свою думку. З досвіду роботи, інформація краще сприймається через інтерактивні форми роботи – тренінги, акції, відеолекторії, диспути.

Важливою залишається індивідуальна робота у відділі та клубах за місцем проживання. Своєчасне виявлення проблеми – перший крок до її подолання. Соціальні педагоги, педагоги-організатори та психолог під час спілкування з вихованцями звертають особливу увагу на проблеми, пов’язані з насильством.

Куди звертатися за допомогою у випадку проявів насильства?

· До дільничного інспектора міліції

· До кримінальної міліції у справах дітей

· До центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

· До управління сім’ї та молоді районної міської або обласної державної адміністрації

· До громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства

Кiлькiсть переглядiв: 258

Коментарi